Спешни състояния

Как да окажем първа помощ при животозастрасяващи ситуации

Ако имате подозрения, че пострадалият е наранен в областта на главата, шията или гръбнака, не го местете, без да е наложително, при положение, че диша свободно и не е непосредствено застрашен. Ако пострадалият диша и е в безсъзнание, а вие сте сами и трябва да търсите помощ, поставете го на една страна, в безопасно и стабилно положение. Обръщайте пострадалия на другата му страна на всеки 30 минути

Ако пострадалият престане да диша поради каквато и да е причина, той трябва да получи кислород в белите дробове в рамките на четири минути, за да се избегне увреждане на мозъка. Ако пострадалият не е претърпял травма, например след падане или автомобилна катастрофа, започнете с освобождаване на дихателните пътища като повдигнете брадичката и наклоните главата назад. Направете две пълни изкуствени вдишвания като се съобразите с възрастта на пострадалия. Ако е дете на възраст между 1 и 8 години, направете две по-малки вдишвания. Ако пострадалият е бебе, направете едно кратко вдишване.
 

Ако пострадалият е с травма, не наклонявайте брадичката, преместете долната челюст напред и направете изкуствено дишане. Не се опитвайте да разтваряте челюстите с каквито и да са механични предмети. За възрастен, правете 1 вдишване на всеки 5 сек. За деца под осем години и за бебета правете 1 вдишване на всеки 3 секунди. Нормалният ритъм на дишане е от 20 до 12 пъти на минута за възрастен и 20 пъти на минута за деца и новородени.

При спиране на сърцето първото, което можете да направите е силен удар с юмрук в областта на сърдечния мускул. Веднага отстранете всички стягащи дрехи и осигурете достъп на свеж въздух. Ако пострадалият няма пулс, веднага започнете сърдечен масаж с изкуствено дишане. Ритъма за възрастен е на 15:2, а за дете и новородено 5:1. Не спирайте до идването на екипа на Спешна помощ.

Дори и при незначителни наранявания, изгаряния или други причини довели до шок той може да бъде животозастрашаващ. Веднага потърсете медицинска помощ на телефон 112. Симптомите са: охлаждане, студена и влажна кожа, плитко дишане, повдигане, безпокойство. Поставете пострадалия по гръб и повдигнете краката му на височина около 25-30см. Покрийте тялото и го поддържайте топло. Ако пострадалият е в съзнание и е способен да гълта, дайте му течности. Ако е необходимо, третирайте като при спиране на сърце или дишане.

Ако пострадалият е глътнал отрова, поддържайте дишането и третирайте като за шок. Веднага потърсете медицинска помощ на телефон 112. Не давайте течности. Причинете повръщане, или давайте противоотрова, за която не са необходими специфични инструкции от доктор. Ако отровата е вдишана, закарайте незабавно пострадалия на чист въздух. Поддържайте свежия въздух в помещението и дишането на пострадалия. Поддържайте го спокоен и загрят. Ако можете запазете от погълнатото за информация на токсиколога.

Изгарянията могат да бъдат смъртоносни. Вашият първи приоритет е да осигурите достъп на свеж въздух и да поддържате въздушния поток. Веднага извикайте екип на Спешна медицинска помощ. 

 • Топлинни изгаряния на кожата: Облейте веднага с хладка течаща вода (не ледена) за около 15 минути. Ако изгарянето е първа степен (зачервено) или втора степен (с мехури) и е по-малко от 5% от тялото, покрийте със суха стерилна превръзка. Ако изгарянето е трета степен (овъглено) или е над 5% от обема на кожата, третирайте пострадалия като при шок и незабавно го транспортирайте към специализирано болнично заведение. Преценете площта на изгарянето като имате предвид, че дланта на пострадалия заедно с пръстите е ~1% от общата площ на кожата му. 
 • Химически изгаряния по кожата: Започнете веднага да обливате мястото с обилно количество хладка (не ледена) вода за не по-малко от 15 минути. Покрийте със стерилна превръзка, и транспортирайте пострадалия до специализирана медицинска помощ. Не използвайте мехлеми или каквито и да е лекарства. 
 • Изгаряния на очите: Мокрете очите с хладка, течаща вода в продължение поне на 15 минути. Сложете върху затвореното око превръзка и транспортирайте пострадалия до болнично заведение по най-бързия начин. 
 • Електрически изгаряния: Уверете се, че мястото на произшествието е безопасно. Спрете електрическото захранване преди да пристъпите към първа помощ. Огледайте пострадалия за отворени рани. Ако няма пулс започнете сърдечен масаж и изкуствено дишане. Веднага повикайте специализирана медицинска помощ.

Симптоми: Болка или подутина в областта на нараняването, деформации на костта, значителни подутини, промяна в цвета на кожата поради вътрешни кръвоизливи.
 

Не местете пострадалия освен, ако не е в пряка опасност. Ако се наложи преместване се стремете положението на тялото, крайниците и главата да бъде естествено и го дръжте по гръб.Не се опитвайте да намествате счупване или друго механично нараняване. Шинирайте съответния крайник като се стремите да не променяте положението му и не позволявайте неговото движение. Контролирайте кръвотечението, ако има такова. Можете да приложите лед върху подутината. Пострадалият е възможно да има сериозни вътрешни наранявания и/или кръвоизливи. Потърсете спешна медицинска помощ.


При подозрение за травма в областта на шията или гръбнака: Не позволявайте разместване, прегъване или каквито и да са движения в областта на шията и гръбначния стълб. Придържайте главата му неподвижна и не позволявайте никакво движение докато не пристигне медицинската помощ.

 • Топлинно изтощение: Кожата е с нормална температура, кожата е влажна и бледа. Пострадалият може да има главоболие, да му се повдига и да е изтощен. Веднага охладете човека. Давайте му малки количества течности. Закарайте го при първа възможност до медицинска помощ. 
 • Топлинен удар: Това е животозастрашаващо! Кожата е гореща и суха. Телесната температура може да бъде 41 градуса С. Поддържайте приток на свеж въздух и дишането на пострадалия. Охладете пострадалия възможно най-бързо като използвате хладни влажни кърпи и чаршафи.
 • Симптоми: треперене, вцепененост на пръстите на крайниците, частична загуба на съзнание, лоша координация, затруднен говор.
 • Третиране: махнете каквото и да е мокро облекло. Дръжте се с пострадалия много внимателно. Покрийте го с топли одеяла. В никакъв случай не търкайте или разтривайте ръцете и краката му, за да избегнете допълнителни наранявания.

Ако жертвата има апоплектични припадъци, не удържайте човека и не поставяйте каквото и да е в устата му. Предпазете главата и крайниците на страдащия от удар в околните предмети като използвате възглавници. След преминаване на припадъка завъртете човека на една страна, за да избегнете задушаване. Извикайте медицинска помощ.

Диабетът е болест, при която тялото не произвежда достатъчно инсулин. При диабетичен инцидент, болният има понижено съзнание, учестено дишане и пулс, и усещане за болестно състояние. Болният може би носи медицински картон. Ако е в съзнание и може да преглъща, давайте захар под формата от плодов сок, бонбон, или недиетична безалкохолна напитка. Ако жертвата е в безсъзнание, не давайте каквото и да е през устата и се обадете на бърза помощ.

Първата помощ при инфаркт е много важна, тъй като може да спаси живот на човека, преди да са пристигнали лекарите от Спешна помощ. Често хората нямат понятие какво трябва да направят в такива случаи. Понякога хората, претърпели инфаркт, умират заради липсата на информираност на околните, за това какво трябва да направят в критичната ситуация или от вцепеняващия ги моментен страх да се опитат да помогнат. Затова е изключително важно да можете да разпознавате симптомите на коварното заболяване.

 

Когато се окажете в близост до човек, който е претърпял инфаркт, не трябва да изпадате в паника и трябва да извършите действия, които да подпомогнат състоянието на болния. Първо се обадете на телефон 112 и обяснете детайлно какво е състоянието на пострадалия и къде се намира. Важно е да дадете максимално точен адрес, както и телефон за обратна връзка.

Сред най-честите симптоми на инфаркт са появата на интензивна и продължителна болка зад гърдите и в лявата половина на гръдния кош. Болката се усеща също така в лявото рамо, ръката и е много силна. При инфаркт се наблюдават световъртеж, изпотяване, гадене и обща слабост.

 

Според специалистите в началото на инфаркта се появява пристъп на интензивна и продължителна болка зад гръдната кост или от лявата страна на гърдите. Пациентите описват болката като пареща и все едно някои ги притиска отгоре с тежък предмет.

За да се осигури първа помощ е необходимо на първо място да не изпадате в паника. Преди пристигането на линейката задължително трябва да облекчите дишането на пациента като премахнете и разхлабите стегнатите дрехи. Важно е болният да може да диша добре. За тази цел трябва да се свалят тесните дрехи или да се разкопчаят. Той трябва да се сложи да легне, но така, че горната част на тялото му да е по-високо от долната, за да не се натоварва сърцето. Осигурете свеж въздух като отворите прозорците.

 

При случай на сърдечен удар е важно периодично да се проверява кръвното налягане и честотата на пулса – на всеки 5-7 минути. Ако кръвното налягане е нормализирано може да се даде на пациента нитроглицерин, който да се постави под езика. В случай, че кръвното налягане рязко спадне, нитроглицеринът няма да помогне. На пациента може да се даде да сдъвче и таблетка аспирин. Аспиринът се разтваря в кръвта и подобрява обмяната не веществата на сърдечния мускул.

 

В случай на отсъствие на съзнание, дишане и пулс, пациентът трябва да се постави на пода и моментално да се започне реанимация. Трябва да направите кратък удар с юмрук в областта на гръдната кост. Изкуственото дишане също е задължително. На всеки 15 удара на сърцето трябва да се направи вдишване и издишване. Проверявайте пулса, ако той не се появи действието се повтаря.

 

Препоръчва се да се прави на пострадалия масаж на сърцето и изкуствено дишане. На всеки 15 натискания в областта на сърцето се правят две вдишвания и издишвания и се проверява за пулс. Ако не се появи пулс, процедурата се повтаря. Такъв масаж се прави само върху твърда равна повърхност.

При инсулт от изключително голямо значение за възстановяването на пациента е навременната намеса. В началото състоянието на пациента е критично. Адекватна и компетентна помощ особено през първите няколко часа след инсулта е необходима. Инсултът е спешен медицински случай и затова веднага трябва да се потърси квалифицирана лекарска помощ от екип на Спешна помощ. Никога не изчаквайте да видите дали симптомите ще отшумят. Не се бавете, а реагирайте максимално бързо. Докато изчаквате линейката, се вгледайте в пострадалия. Всяка предварителна информация подадена на медицинския екип е от голяма полза. 

 • Лице: може ли пострадалия да се усмихне? Накланя ли пострадалия едната си страна на лицето? 
 • Ръце: може ли да си вдигне и двете ръце? Едната ръка провисва ли? 
 • Говор: Може ли пострадалия да повтори елементарен въпрос? Ясно ли произнася думите? Може ли правилно да повтори изречение? 
 • Време: Ако пострадалият прояви някои от тези симптоми, времето е от жизнено значение. Веднага повикайте екип на Спешна помощ на телефон 112!

Онлайн магазин

Предлагаме ви богат асортимент от ортези за лечение при контузии на сухожилия, стави и кости на немската фирма Ottobock.